Fleur Jong
De uit Middenbeemster afkomstige Fleur Jong (1995) werd op 17-jarige leeftijd getroffen door een bacterie wat uiteindelijk zelfs leidde tot een amputatie aan haar rechter- en linkerbeen. Ze stond voor een enorme verandering in haar leven. Maar na een Paralympische talentendag van NOC*NSF in 2013 was de focus op nieuwe doelen weer helemaal terug. In 2015 begon haar carriere als fulltime officieel en in 2016 stond ze op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro!
''Snel sprinten en ver springen is een kwestie van hard trainen, goed uitrusten en soms de rust bewaren. M line zorgt ervoor dat ik dat optimaal kan doen.''
Hoe zou jij het gevoel van een overwinning of klasse prestatie omschrijven?
Een gevoel van onoverwinnelijkheid krijg ik wanneer het lukt om een persoonlijk beste prestatie neer te zetten. Niks doet er even meer toe. Juichen, springen en met de armen in de lucht is de wereld even van mij.
Hoe ga jij om met tegenslagen?
Daar heb ik helaas al vaak mee mogen oefenen. Ik geef mezelf even de tijd om ergens goed van te balen, zodat het daarna over is. Dat is belangrijk, anders blijf ik er in hangen. Daarna zet ik alles op een rijtje, maak een nieuw plan en dat geeft mij nieuwe energie om er weer voor te gaan. Van de tegenslag leren op die manier zorgt voor veel vertrouwen.
Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?
Zeker bij buitenlandse wedstrijden vind ik het prettig als ik de dag van te voren nog even op de baan kan zijn. Wat simpele drills, rekken en versnellingen. Ik vaar heel erg op mijn gevoel de dag voor de wedstrijd. Op de wedstrijddag zelf ben ik ruim op tijd aanwezig en het begin van mijn warming up is heel easy en uitgebreid, dan heb ik vaak bombastische muziek op om alvast in de race stemming te komen. Daarna ga ik in korte tijd ''aan'' en doe de explosieve oefeningen, met die bombastische muziek nog vers in mijn geheugen. Dan ben ik er klaar voor en ga de callroom in.
Hoeveel invloed heeft een goede nachtrust op een training/wedstrijd?
Tijdens trainingsperiodes en in aanloop naar wedstrijden is genoeg slaap heel belangrijk voor mij. Ik moet goed kunnen herstellen om deze periodes vol te houden. Het zijn de intensieve trainingen die ik dag in dag uit kan voltooien, die bij elkaar opgeteld het verschil gaan maken. Als de aanloop naar de wedstrijd goed is geweest, met voldoende rust, dan komt het zeker goed. Topsnelheden halen en verder springen dan ooit lukt alleen als je écht uitgerust bent.
Wat is jouw grote droom?
Paralympisch goud!
Ik doe sinds 2015 internationaal mee, en na al die jaren bouwen is dit absoluut een realistisch doel geworden! Ik roep het dus niet zomaar.