Heb jij last van slaaptekort?
Zorgt een slechte nachtrust ervoor dat jij slecht functioneert overdag doordat je moe en futloos bent? Dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat jij last hebt van slaaptekort of slapeloosheid. Het kan erg vervelend zijn als je hier chronisch last van hebt. Daarom gaan we in op de symptomen en oplossingen ervan.
Symptomen van slapeloosheid
De symptomen van slapeloosheid of slaaptekort gaan vaak gepaard met een verstoord slaappatroon, wat zich op de volgende manieren kan uiten:
- Moeilijk in slaap vallen: vaak lig je meer dan een half uur wakker voordat je in slaap valt;
- In de nacht word je meerdere keren wakker en heb je ook moeite om daarna weer in slaap te komen;
- Je slaapt onrustig en komt niet in je diepe slaap terecht;
- Je wordt vaak te vroeg wakker en kan niet doorslapen.
Als je last hebt van een of meerdere van deze symptomen dan kan het dus zijn dat je last hebt van slapeloosheid of slaaptekort.
Wanneer heb ik chronisch slaaptekort?
Iedereen heeft wel eens last van een slechte nachtrust. Mensen hebben namelijk veel aan hun hoofd en lopen soms te piekeren. Je hoeft je echt geen zorgen te maken als je een paar nachten slecht hebt geslapen. Het wordt echter wel een probleem als het structureel slecht geslapen wordt door bovenstaande symptomen. Dan wordt de slaapachterstand steeds groter en spreek je van chronisch slaaptekort.
Gevolgen van slaaptekort
Mensen die last hebben van (chronisch) slaaptekort ondervinden vaak de volgende gevolgen hiervan:
- Moeite met concentreren;
- Weinig energie;
- Slecht humeur of stemmingswisselingen;
- Hoofdpijn en lagere reactiesnelheid;
- Lagere weerstand door slechter immuunsysteem;
- Depressiviteit.
De genoemde gevolgen zijn vaak mild in het begin. Bij chronisch slaaptekort kunnen de gevolgen echter steeds erger worden.
Oplossingen slaaptekort
Als je last hebt van (chronisch) slaaptekort is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Bij chronisch slaaptekort is het aan te raden om hierover in gesprek te gaan met je huisarts. Uiteraard kan je ook heel veel dingen zelf doen aan je slaaptekort. Hierbij de volgende slaaptips:
- Zorg voor regelmaat in je slaappatroon: dit betekent dat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en weer wakker wordt. Hierdoor ontwikkel je een biologische klok voor je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je vanzelf moe wordt in de avond en in de ochtend op tijd wakker wordt (zelfs zonder wekker);
- Zorg voor een hoog slaapcomfort: een goed matras is een erg belangrijk onderdeel van een goede nachtrust. Voor het kiezen van een ideaal matras kan je gebruik maken van onze matrassenwijzer;
- Een ideale slaapomgeving: dit betekent vooral dat je zorgt voor een donkere kamer en gebruik maakt van oordoppen als je last hebt van geluiden in de nacht.
- Vermijd gebruik van beeldschermen voor het slapen gaan: bijna iedereen is hier schuldig aan. Vlak voor het slapen gaan toch nog even op je mobiel, tablet of televisie kijken. Al deze schermen geven blauwe licht af wat onze hersenen een seintje geeft dat het nog dag is. Probeer in plaats daarvan een boek te lezen of luisteren voor het slapen gaan. Hier worden je hersenen rustig van en dus zul je makkelijker in slaap vallen.