Rise & shine
Het was weer iets te laat gisteravond, toen je met een zak chips en paar wijntjes op al struikelend over zes paar schoenen in je bed belandde. Aldaar heb je nog even een aflevering van The Blacklist gekeken en door je timeline liggen scrollen, je moet toch iets als je niet in slaap kunt vallen hè. Na een krappe vijf uur slaap word je wakker van die #!*$%-wekker, om na vier keer snoozen chagrijnig richting koffiezetapparaat te strompelen. Iets in je zegt: dit gaat mijn dag niet worden.
Allereerst: je bent niet de enige! En ten tweede: je onderbuikgevoel is juist. Hoe slechter je slaapt, hoe minder goed je overdag functioneert. Sterker nog, een goede nachtrust is naast de basis voor een energieke dag ook onmisbaar voor een goed humeur en je gezondheid. De nachtelijke uren zijn namelijk hét moment voor je lichaam en geest om tot rust te komen en zich op te laden voor een nieuwe dag. Slapend op een goed matras herstellen je spieren, gewrichten en hersenen zich, zodat je ’s morgens fris en ontspannen aan de dag kunt beginnen. Of niet helemaal dus, als de situatie in de inleiding jou bekend voorkomt.
Omdat we iedereen een vrolijke dag vol energie gunnen en elke kleine verandering in je avond- en ochtendritueel een duit in het gezonde zakje doet, hebben we sporters gevraagd je op weg te helpen. Als er iemand weet hoeveel het waard is om in de ochtend meteen de beste versie van jezelf te zijn, is het de topsporter immers wel. Zo zweert de Amerikaanse wielrenner Sepp Kuss bij een rotzooivrije slaapkamer, zodat hij volledig tot rust kan komen en ’s morgens opstaat met een opgeruimd gevoel. Schaatser Marcel Bosker vindt een boek lezen voor het inslapen heerlijk rustgevend en Gerard Rietjens, de inspanningsfysioloog van Team Jumbo-Visma, adviseert geen blauw telefoonlicht en geen alcohol voor ’t slapen gaan. Streng? Misschien. Maar ze behalen er wél resultaten mee.
Dus slaap je slecht? Sta je regelmatig op met het gevoel dat je beter linea recta terug naar bed kunt gaan? Misschien toch niet zo’n gek idee je slaapgewoonten iets te finetunen, zodat je voortaan een frissere start maakt. Het hoeft heus niet 1-2-3 een ochtendritueel te worden met meditatiesessie, lange wandeling en groene smoothie, maar na een tijdje zul je merken dat je met een vast ritme, gezond eet-, drink- en beweegpatroon én een goed matras frisser, uitgeruster en fitter opstaat. Nog even en ook jij bent een ochtendmens. Die bij het opstaan al voelt: dit wordt míjn dag. Stel je eens voor wat je op zo’n dag allemaal voor elkaar zou kunnen krijgen…