COLUMN | Iedereen ligt wel eens wakker in bed. Maar als dat nou vaak en langdurig gebeurd? Is dan het nemen van een melatonine-pil de truc? Een hormoon in een potje slikken dat onze biologische klok aanstuurt, helpt dat of lost het niets op?
Melatonine staat bekend als hét slaaphormoon en is een lichaamseigen stofje. Het zorgt ervoor dat je goed in- en doorslaapt. De aanmaak van melatonine hangt samen met onze biologische klok, ofwel met ons dag- en nachtritme. Bij volwassenen wordt vanaf ± 20.00 uur de melatonine beetje bij beetje afgegeven. Dit gaat de hele nacht door tot ’s ochtends vroeg. Dan stopt de aanmaak van melatonine en start de aanmaak van cortisol. Dit stofje hebben we nodig om wakker te worden en te blijven.
Wat is melatonine?
Het effect van blauw licht op melatonine
Melatonine geeft ons een seintje dat het tijd is om naar bed te gaan. Dat seintje krijg je minder goed als je ’s avonds te veel blauw licht via de ogen binnen krijgt. Dat houdt je wakker. Blauw licht zorgt er dus voor dat melatonine minder goed wordt aangemaakt. Stop dus tijdig met het gebruik van je telefoon, laptop, iPad etc. Het liefst uiterlijk twee uur voordat je gaat slapen. Überhaupt heeft te veel licht, niet alleen blauw licht, in de avond een negatieve impact op de nachtrust. Je houdt het brein zo namelijk wakker.
Eet je slaperig
Het hormoon melatonine wordt gemaakt vanuit een ander hormoon genaamd serotonine en vanuit het aminozuur tryptofaan. Ook wel een eiwit. Dagelijks heb je ongeveer 1 gram tryptofaan nodig. Als je dit niet binnenkrijgt, dan mis je een belangrijke bouwsteen voor het slaaphormoon. Er zijn verschillende soorten voeding waar tryptofaan in zit. Dus eet bijvoorbeeld voldoende kalkoen, eieren, banaan, havermout, kersen en amandelen. Dan krijg je de goede eiwitten binnen om melatonine aan te kunnen maken.