Wat is slaapapneu?
5% van de bevolking heeft last van slaapapneu. Slaapapneu is het tijdelijk stoppen van ademhaling gedurende het slapen. Dit resulteert in onder andere vermoeidheid en snurken. Gelukkig zijn er oplossingen om slaapapneu te verminderen.
Wat is slaapapneu? Slaapapneu is het tijdelijk stoppen van de ademhaling gedurende het slapen. Deze ‘ademstops’ ontstaan doordat de spieren in de keel ontspannen wanneer je slaapt. De opening in je keel voor lucht is bij slaapapneu te nauw waardoor je lichaam ontwaakt zodat er weer lucht naar binnen kan. Dit wakker worden duurt zo kort dat je het niet doorhebt. Echter heeft het wel negatief effect op de kwaliteit van je nachtrust.
Slaapapneu herken je aan de symptomen
De beste manier om te achterhalen of je zelf last hebt van slaapapneu is door de symptomen te bekijken. Wanneer je vaak overdag slaperig bent, dan is het zomaar mogelijk dat je last hebt van slaapapneu. Test zelf of je last hebt van slaapapneu door onderstaande checklist af te vinken.
- Wakker worden gedurende de nacht
- Snurken
- Vermoeid wakker worden
- Slaperigheid overdag tijdens taken zoals werk, lezen, autorijden of tv kijken
- Snel geïrriteerd
- Aanhoudende vermoeidheid
Als je last hebt van alle symptomen, dan is de kans groot dat je last hebt van slaapapneu. Neem voor professionele hulp en aanvullend advies contact op met je huisarts.
Gevolgen van slaapapneu
Wanneer slaapapneu niet verholpen wordt, brengt dat serieuze risico’s met zich mee. Chronisch slaaptekort zorgt voor een verhoogde kans op diabetes, schildklierproblemen, een hoge bloeddruk, hersenbloedingen, hartproblemen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Om deze risico’s te vermijden is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je vermoedt dat je last hebt van slaapapneu.
Oplossingen voor slaapapneu
De oplossing voor een te nauw ademhalingskanaal tijdens het slapen is het vrij en open maken van de luchtwegen waardoor de ademhaling niet meer stopt gedurende de nachtrust. Huisartsen verwijzen slaapapneu patiënten dan ook vaak door naar de slaapspecialist. Denk hierbij aan een KNO-arts, longarts of neurofysioloog.
De specialist voert een slaaponderzoek uit en geeft een diagnose. Vaak is de oplossing een behandeling met een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) apparaat of met een speciale MRA-beugel. Zelf heb je ook invloed op je slaapapneu. Het is namelijk zo dat overgewicht, alcoholgebruik, koffie en roken de kans op en de gevolgen van slaapapneu vergroten.
Daarnaast zijn er ook een aantal erfelijke oorzaken van deze ademstops. Denk hierbij aan een korte onderkaak, longafwijkingen, of keel- neus en oor-afwijkingen. Goede ondersteuning van je hoofd tijdens het slapen is tevens belangrijk voor een goede nachtrust. Het M line Wave kussen en de Athletic Pillow zijn speciaal ontworpen kussens om ervoor te zorgen dat je nek een goede houding aanneemt tijden het slapen. Hierdoor adviseren doktoren deze kussens te gebruiken bij slaapproblemen, nekklachten en rugklachten en slaapapneu.