De invloed van voeding op slaapproblemen
Velen van ons worstelen met slaapproblemen, en wat we eten kan een grote rol spelen in de kwaliteit van onze slaap. In deze blog bekijken we hoe voeding van invloed kan zijn op slaapproblemen en geven we tips voor voedingskeuzes die kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.
Eten voor het slapen: een dubbelzijdig zwaard
Het is algemeen bekend dat wat we eten voor het slapengaan een impact kan hebben op hoe goed we slapen. Sommige voedingsmiddelen kunnen de slaap bevorderen, terwijl andere onze nachtrust kunnen verstoren. Het is daarom belangrijk om bewuste keuzes te maken over wat we consumeren voordat we naar bed gaan.
Wat zijn voedingsmiddelen die de slaap bevorderen?
Hieronder geven we je enkele tips van voedingsmiddelen die je kan eten voordat je gaat slapen:
Bananen voor het slapen
Bananen bevatten het aminozuur tryptofaan, dat helpt bij de productie van serotonine en melatonine, dit zijn hormonen die de slaap reguleren. Een banaan eten voor het slapengaan kan dus helpen om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen.
Melk
Melk bevat ook tryptofaan, waardoor het een goede keuze is voor het bevorderen van de slaap. Daarnaast bevat melk calcium, dat helpt bij het reguleren van de productie van melatonine.
Volkoren granen
Volkoren granen zoals havermout zijn rijk aan magnesium, een mineraal dat de spieren ontspant en kan helpen om stress te verminderen, wat op zijn beurt de slaap kan verbeteren. Brinta is een volkoren producten met weinig suikers waardoor dit product ideaal is om te consumeren voor het slapengaan.
Wat zijn voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden voor het slapengaan?
Cafeïnehoudende dranken
Het is geen verrassing dat cafeïne de slaap kan verstoren. Vermijd daarom cafeïnehoudende dranken zoals koffie en frisdrank enkele uren voor het slapengaan. Idealiter drink je na 19:30 geen cafeïnehoudende dranken meer.
Vette en kruidige maaltijden
Vette en kruidige maaltijden kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen en door te slapen.
Alcohol
Hoewel alcohol in eerste instantie slaperigheid kan veroorzaken, kan het de kwaliteit van de slaap later op de avond negatief beïnvloeden door de REM-slaapfasen te verstoren.
Tips voor een betere slaaphygiëne
Naast het maken van gezonde voedingskeuzes, zijn er ook andere gewoonten die kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit:
Creëer een rustgevende slaapomgeving
Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer om de slaap te bevorderen. Ook het gebruik van kwalitatieve matrassen en hoofdkussens draagt bij aan een betere nachtrust.
Lees hier alle tips voor een ontspannen slaapomgeving.
Stel een vaste slaaproutine in
Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan om je lichaam te helpen een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen.
Beperk schermgebruik voor het slapengaan
Blootstelling aan het blauwe licht van schermen kan de productie van melatonine verstoren, dus vermijd het gebruik van smartphones, tablets en computers vlak voor het slapengaan.
Lees hier alles over het effect van blauw licht op je slaapritme!
Door bewuste voedingskeuzes te maken en gezonde slaapgewoonten te cultiveren, kun je je kansen op een goede nachtrust vergroten. Probeer eens een banaan te eten voor het slapengaan en pas andere slaapbevorderende voedingsmiddelen toe om te zien welke het beste werken voor jouw slaapbehoeften. Sweet dreams!