Het effect van blauw licht op je slaapritme
Het is voor veel Nederlanders een herkenbare routine: voor het slapengaan nog even op je mobiel kijken. Je zet de wekker via je telefoon, leest het nieuws erop en je checkt nog even wat er op social media staat voordat je jouw ogen dicht doet. Vervolgens lukt het niet of nauwelijks om in slaap te vallen. Die slapeloosheid kan veroorzaakt worden door het blauwe licht afkomstig van bijvoorbeeld je telefoonscherm.
Uit onderzoek van het RIVM* blijkt dat frequent en langdurig schermgebruik invloed heeft op het slapen. Het dagelijks gebruiken van een scherm binnen een uur voordat je gaat slapen, kan namelijk zorgen voor korter slapen, ‘s nachts wakker worden en later in slaap vallen.
Blauw licht is overal
Blauw licht is afkomstig van LED verlichting in lampen, televisies, smartphones, tablets en computers. Door de jaren heen is de sterkte van het licht in deze apparatuur toegenomen door nieuwe technologische ontwikkelingen. Als jij voor je werk of in je vrije tijd veel gebruik maakt van schermen, dan kom je van nature veel in aanraking met blauw licht. Hierdoor kunnen jouw ogen uiteindelijk vermoeid raken en in het ergste geval zelfs schade oplopen. Gelukkig zijn de problemen door overmatige blootstelling aan blauw licht te voorkomen.
Wat je kan doen tegen vermoeide ogen door blauw licht
Er zijn verschillende methodes om blauw licht of het negatieve effect van dit licht te laten afnemen. Zo is het vermijden van blauw licht natuurlijk een goede methode, maar helaas is dit simpelweg niet voor iedereen mogelijk. Kun jij blauw licht niet vermijden? Dan is het alternatief om jouw blootstelling aan blauw licht te verminderen.
Blauw licht filter
De hoeveelheid blauw licht van een scherm heeft voornamelijk te maken met de helderheid van het scherm. Voor smartphones en ook desktop schermen kun je tegenwoordig een blauw licht filter app installeren, indien zo’n functie niet al aanwezig is op het apparaat. Via zo’n applicatie kun je vervolgens zelf de hoeveelheid blauw licht op een scherm aanpassen naar wens. Dit heeft nauwelijks invloed op de zichtbaarheid van je scherm, alleen de warme kleurtonen worden iets duidelijker.
Blauw licht brillen
Daarnaast zijn er ook brillen verkrijgbaar met glazen die direct blauw licht filteren. Deze brillen staan ook wel bekend als “computerbrillen” en worden doorgaans gedragen op kantoor. Met een blauw licht bril kun je namelijk langer naar een scherm kijken zonder vermoeide ogen te krijgen.
Laat je smartphone buiten de slaapkamer
Een effectieve oplossing om beter in slaap te vallen, is om één uur voordat je gaat slapen geen schermen meer te gebruiken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je smartphone niet mee te nemen de slaapkamer in. Daarnaast kun je in plaats van TV kijken in de avond beter een boek of tijdschrift lezen.
Slaaptip: schaf een topper of kussen van hoge kwaliteit aan
Niet alleen blauw licht heeft invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust. Het helpt bijvoorbeeld ook om de juiste producten te hebben in de slaapkamer. Bij M line streven wij ernaar om de nieuwste en beste slaaptechnieken te verwerken in onze producten. Goede slaap is immers de basis voor elke prestatie. Met een comfortabel Active Pillow van M line kun je s avonds goed een boek lezen in bed in plaats van je telefoon te gebruiken. Een goed kussen is niet alleen comfortabel. Het kan namelijk zelfs rugklachten en nekklachten voorkomen.
*RIVM. Schermgebruik, blauw licht en slaap. Gepubliceerd op 2019-03-06