Wat is de perfecte powernap?
Slaaptekort? Even een powernap en je kan er weer tegenaan! Powernaps worden steeds populairder, maar is dat enthousiasme terecht? Heb je echt baat bij een powernap en wat is dan dé perfecte powernap?
De bewezen voordelen van een powernap
Onderzoek heeft aangetoond dat slapen overdag echt wel gezond is. Wetenschappers zijn het erover eens dat een kort middagslaapje absoluut een positief effect op ons lichaam heeft. Het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA toonde aan dat piloten na een dutje van een half uur maar liefst 2 uur langer alert waren. Daarom werd de powernap bij NASA ook standaard opgenomen in de dagelijkse schema’s van de piloten. Omdat je na een goede powernap efficiënter werkt, kan je het ‘tijdverlies’ ruimschoots inhalen.
Hoe lang duurt de perfecte powernap?
De perfecte powernap duurt tussen de 10 en 25 minuten. Na slechts 10 minuten rusten voelen we ons namelijk gelijk alerter. Ga je voor een lange powernap? Dan raden slaaponderzoekers je aan om 30 minuten te rusten of na 90 minuten wakker te worden. Dit heeft te maken met de stadia die je doorloopt tijdens een slaapcyclus. Het nadeel van een lange powernap is wel dat je een stukje kwaliteit van je nachtrust inlevert. Hierdoor is een lange powernap niet optimaal.
Wat is het ideale tijdstip voor een powernap?
Het perfecte tijdstip van je middagdutje is ook bepalend voor het effect ervan: zo is ergens tussen 13:00 en 15:00 uur de ideale powernap tijd. Na de lunch ervaar je namelijk van nature een energiedip. Plan in ieder geval niet tussen 17:00 en 21:00 uur een middagdutje in. Wanneer je een powernap binnen dit tijdsframe doet, dan wordt het lastiger om ‘s nachts in slaap te vallen. Uiteindelijk breng je daarmee je slaap-waakritme in de war en krijg je slaapproblemen.
Powernap is symptoombestrijding
Een powernap kan je zeker helpen wanneer je slaaptekort hebt of oververmoeid bent. Maar een nog betere oplossing is om te achterhalen waar het door komt dat je zo moe bent. Ga je te laat naar bed? Of slaap je slecht omdat je matras niet goed is? Het bestrijden van de oorzaak is altijd een beter idee dan de symptomen weg te werken.